2015. augusztus 27., csütörtök

Ovikezdés


Kukurikú, jó reggelt!
Szól a kakas, ha felkelt.
Keljetek fel, gyerekek,
Óvodába menjetek!

Nem vagyok pszichológus, nem is szeretnék tanácsokat adni, hogyan szoktassuk be a gyereket az óvodába. Egyszerűen anyukaként a saját tapasztalataimat, ötleteimet szeretném csak leírni.
 
Egyszerűen beszélgessünk a témáról. Szerintem nem érdemes hetekkel előtte elkezdeni a dolgot, felesleges a gyerek fantáziáját ezzel lekötni, pár héttel az ovikezdés előtt talán.
Szerezzük be együtt a szükséges dolgokat, a gyerek tetszésének megfelelő poharat, fogkefét vegyünk,  mindenképpen a gyereknek kedves anyagból legyen a zsákja, ágynemű huzata, érdemes mindent egy anyagból megvarrni, vagy varratni, ezzel sokat segíthetünk neki, dolgainak a felismerésében. Ha van kedvenc alvókája, esetleg több is, az egyiket varrjuk fel a párna, vagy takaró huzatra, alvásidőben legyen ez biztos, megnyugtató pont számára, a legtöbb óvodában nem szeretik az alvókákat, cumikat az eltűnés és higiéniai okokból, de ezzel megoldjuk a kérdést.
Kényelmes ruhákat válasszunk, figyelve arra, hogy hamarosan önállóan kell öltözködnie, a gyerek sikerélményét nagyban megkönnyítjük öltözködés terén, ha a praktikumra hagyatkozunk. Csattokat, gombokat, cipőfűzőt mellőzzük. Legyen minden lezser, bebújós, tépőzáras, gumis, kényelmes.
Gyakoroljuk a kézmosást, és wc-használatot, hagyjuk, hogy önállóan végezze ezeket a tevékenységeket, mert az óvodában úgyis egyedül kell boldogulnia. Beszélgessünk arról, hogy kérjen inni, ha szomjas, jelezze, ha wc-re kell mennie, vagy bármi gondja támad.
Beszéljük meg, hogy mikor megyünk érte, ebédidő után, vagy alvás után rögtön, esetleg a délutáni játékidő után. Mindig tudja valami tevékenységhez kötni, hogy ha ez elérkezik, utána fog találkozni velünk, ez számára biztonságot ad.
 
Olvassuk a klasszikusnak számító Vackort. Bogyó és Babóca ezen részét is érdemes elővenni, vagy megnézni, hogy tudja mi fog rá várni az óvodában, el tudja képzelni miképpen fog telni az egész napja. Semmiképpen se engedjük meg magunknak, se a gyereknek, hogy túl nagy jelentősége legyen az egész dolognak, mert persze, hogy az!!! de minél természetesebbnek kezeljük, ez az élet rendje.
 
Beszoktatás kérdésében az óvoda protokollját kövessük. De alakuljon ki egy elköszönési rítus a gyerek és közöttünk, ehhez ragaszkodjunk minden nap, de ne engedjünk ezen változtatni, vagy ezt nyújtani-hosszabbítani.

 
 
Tóthárpád Ferenc: Megnyílott az óvoda

Megnyílott az óvoda,
varázslatos palota.
A falakról vidám bábok
kuncogják a nagy világot.

Itt nevetgél sok barát,
felfedezünk száz csodát,
hát… amikor széjjelnézek,
látom, milyen jó kis székek
hívogatnak: „Csüccs ide!”
El se hinné senki se,
hogy az asztal nem hatalmas,
és a mosdó épp alkalmas…

Csuda, csuda, csuda jó,
itt fincsi a kakaó,
s ahány játék, annyiféle,
és a mesének sincs vége!

Ebben a klassz oviban
minden rendben – csakugyan!
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése