2015. augusztus 1., szombat

Fügelekvár


 

A blog a gyerekek szemszögéből íródik. Viszont legújabb "alkotásomról" mindenképpen szeretnék beszámolni: a fügelekvárról.
A klímaváltozás egyik pozitív hatása, hogy a fügefákon roskadásig van a gyümölcs, és még messze az ősz, így valószínű sok be is fog érni belőlük.

A lekvár azonkívül, hogy egy igazi téli ízbomba, nagyon erős roboráló, immunerősítő és antibakteriális hatású.
Füge: számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de kiváló légzőszervi betegségek esetén, téli időszakban a meghűlések, torokfájás kezelésére, egyúttal sok benne az antioxidáns és segíti a méregtelenítést (nagyobb mennyiségben hashajtó!), ami minden betegségnél a gyógyulási folyamatot gyorsítja.
Azonban a lekvárban vannak még egyéb összetevők:
- citrom és narancslé, és ezek reszelt héja
- gyömbér, szegfűszeg és fahéj: erős fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, a görcsöket is oldják, immunerősítők. Azonban gyerekek esetében vigyázni kell a mennyiségekkel, nagyobb dózisban ezek a fűszerek károsíthatják a szervezetet.
- természetesen némi cukor és 3:1-ben fixáló

Téli időszakban ez a lekvár felér egy immunerősítéssel!

Azonban én túl fűszeresnek ítélem meg gyerekek számára, így biztos, hogy hamarosan fűszerek nélkül is el fogom készíteni a fügelekvárt, hiszen a citrom-narancs és füge együttese is kellő immuntámogatást jelent majd a téli időszakban.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése