2015. augusztus 14., péntek

Gyöngyök porcelán gyurmából (Beads from baking soda dough)


Árulnak nagyméretű fa gyöngyfűző készleteket már ezer-kétezer forint között, de hároméves kortól ajánlják ezeket is a gyerekeknek. Az én Nagyobbikom már két éves kora után próbálkozott először a gyöngyfűzéssel, elég nagy sikerrel, ma már apróbb gyöngyöket is szépen, saját maga által kigondolt minta-sorrend alapján ügyesen fűzöget.
 
A problémám az, ha túl nagy a gyöngy,és beveszi a kicsi gyerek a szájába, lenyeli, megakad, jöhetnek a műfogások, ha képesek leszünk az idegességtől végrehajtani amit gyerek-elsősegélyen begyakoroltattak velünk a próbababán. Vagy, ha kicsi a gyöngy, akkor szépen lenyeli, és figyelhetjük, vajon egy nap múlva megtaláljuk-e a produktumban?
 
Figyeljünk rá, hogy ne nyelje le  gyerek a gyöngyöket, de ha véletlenül megtörténik, akkor sincs nagy probléma: keményítő, szódabikarbóna és ételfesték van benne, több mint valószínű megemésztődik szépen. A nagyobb megakadhat a torkon, figyelni, figyelni, és figyelni kell a kicsikre mikor gyöngyöznek, ha mégis megtörténik a baj, akkor mese nincs, ismerni kell a műfogásokat.
 
Tipp: A gyöngyfűzés az egyik legfejlesztőbb tevékenység a gyerekek számára, fejleszti a kéz, az ujjacskák finommotorikus mozgását, a finommozgások "vissza" stimulálják az agyat, koncentrációt igényel, kitartást, és természetesen gyakorolják a színeket, színkombinációkat, sorokat fűzhetnek, a szépérzéküket is fejleszti.
 
 

Ma készítettünk ételfestékkel színezett gyöngyöket porcelán gyurmából. Az alapgyurma elkészítésének módja innen: http://motherinseesaw.blogspot.hu/2015/08/porcelan-gyurma-mar-ugy-egy-masfel-eve.html
 
 
 
A fehér gyurmát négy részre osztottuk, cseppentettünk (a Nagyobb segédkezésével zúdult a festék!) rá az ételfestékeinkből, és utána összedolgoztuk, szorgoskodni kellett, ebben a melegben nagyon száradt a gyurma.
 
 
 
Utána kígyókat sodortunk belőlük, és amíg egy kígyóval dolgoztunk, a többit szigorúan a hűtőbe tettük lefedve, ne száradjanak ki. Aprítottuk a kígyót és egy ecset végével szúrtunk rá lyukakat, lett hengeres, lapos, valamiből gömböt formáztunk, néhány gombot is készítettünk.
 
 
 
 
 Ezután egy  párnapos szerzeményünk tálcájára tettük a gyöngyöket és aszalódni kezdtek ők is a gyümölcsök felett (sütőben is csak ötven fokon kell szárítani, időnként meg-megforgatva, kb. egy-másfél óra alatt meg is keményednek).
 
 
 
És a végeredmény, egy kis tálka teljesen környezet- és gyerekbarát gyöngy, amit lehet is fűzni!
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése