2015. október 24., szombat

November (Őszutó-hó, Szent András hava)

 

"November ködöket varázsol a hegyre,
hogy csupa jég arcát mielőlünk fedje.
Deres hajnalokon didereg a csillag,
kútba esett a nap, soha meg nem virrad."
(Simon Emil: Hónapok)


Népszokások, jeles napok a hónapban:

November 1. Mindenszentek napja, mielőtt egyházi ünnep lett is számos kultúrkörben a halottakra emlékeztek áldozatokkal, legősibb a kelta eredetű Halloween, de ettől függetlenül sok más európai országban is a halotti kultúsz ősi ünnepe volt.
November 2. Halottak napja, szeretteinkért ilyenkor gyújtjuk a gyertyát, sorrá járjuk a temetőt, igaz a Mindenszentek és a Halottak napja kezd összemosódni. Régen ezen a napon tilos volt dolgozni, hogy a halottak ne zavarják meg.
November 9. a Feltalálók napja, ha kedvünk van, egyszerű fizikai-kémiai kísérletet végrehajthatunk a gyerekkel, akár fürdés közben beszélhetünk arról miért emelkedik meg a víz, ha beleülünk a kádba, dörzsöljünk meg egy fésűt, tartsuk a hajunkhoz, vagy mindezt tegyük meg sötétben, látni fogjuk az elektromos kisüléseket, ezek nagyon érdekes dolgok, melyek gondolkodásra, elmélkedésre, tovább-kérdezésre ösztönzik a gyerekeket!
November 11. Márton napja. Egyfajta "hálaadási ünnep", az őszi munkák zárása, a jó termés megköszönése lakomákkal (libaevés), a jobbágyok kifizetése, úgy tartották, aki ekkor nem eszik egy jót, az egész évben éhezni fog, illetve Márton napján kóstolták meg először az új bort is. Időjárás előrejelző nap: "Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható." Ez az adventi, negyven napos böjti időszak előtti utolsó nap. Ha a Márton napi lakomán elfogyasztott lúdnak fehér és hosszú a csontja, akkor havas lesz a tél, ha pedig barna és rövid a csontja, akkor sáros.
November 14. A Cukorbetegek világnapja. Egyre több gyerek van a cukorbetegek között, ezért fontos, hogy beszéljünk erről a gyerekeinkkel. Mit tehetünk a 2-es típusú cukorbetegség kivédése ellen, milyen étkezést-életmódot kell követnünk.
November 19. Erzsébet napja, ekkorra befejeződtek az őszi munkák, ha ezen a napon esett a hó, azt mondták Erzsébet megrázta a pendelyét!
November 20. Dohányzátmentes világnap. Beszélgessünk a gyerekekről a dohányzás káros hatásairól, az egészséges életmódról!
November 21. Televíziózás nemzetközi napja: beszélgessünk a televízió előnyeiről, hátrányairól, miben nyújt segítséget számunkra a televízió.
November 25. Katalin napja, időjárás jósló nap: "Ha Katalin kopog, karácsony locsog. Ha Katalin locsog, karácsony kopog." Házasság előrejelző praktikákat is alkalmaztak a fiúk és lányok. A lányok ágat tettek vízbe, ha karácsonyra kizöldült, férjhez-menés várható a közeljövőben, a fiúk pedig ellopták a lányok blúzát, párnájuk alá dugva álmodták meg a jövendőbelijüket.
November negyedik pénteke a Ne vásárolj semmit nap!, ezen a napon szervezzünk valami közös programot és tudatosan kerüljük a vásárlást, helyett menjük a természetbe, alkossunk valamit, nézzünk meg egy mesefilmet, vetítsünk diát, bábozzunk, társasjátékozzunk!
November 30. András napja. Szent András a keleti egyház védőszentje, kereszten halt mártírhalált, ezért az ácsolt keresztet a mai napig andráskeresztnek hívják. Számos házasságjövendölő praktika kapcsolódik ehhez a naphoz: ólomöntés, gombócfőzés, inglopás. Az egyik legjelentősebb ezek közül, hogy a házasulandó fiatal, ha egész nap böjtöl ezen a napon, csak három korty vizet és három szem búzát eszik, és imádkozik, éjjel megálmondja jövendőbelijét.
 

Néhány vers, mondóka, találós kérdés:

Csirr-csurr, csepergő,
esik, esik az eső. 

Csóka, csóka, vess diót, én is vetek mogyorót.
 

Szelet fúvó szeptember,
Szüretelő október
Telelő november.


Bartos Erika: GESZTENYÉK
(Zsákbamacska című verseskönyvből)
 
Gesztenye van kosaramban,
gömbölyű és barna,
kiborítom nyomban mindet,
ide az asztalra!
 
Készüljön a gesztenyéből
elsőként egy cica,
papírból lesz két kis füle,
négy lába pálcika!
 
Süni háta csupa tüske,
gömbölyded a medve,
malac farka kunkori lesz,
szakállas a kecske.
 
Lovacskának lófarok kell,
keress hozzá cérnát!
Csíkozd be a gesztenyéket,
formázz egy kis zebrát!
 
Katicának fess hét pöttyöt,
kukacnak adj csápot,
oroszlánnak vörös sörényt,
készíts kerek rákot!
 
Zsiráf nyaka hosszú legyen,
alkoss dühös pókot,
tegyél mellé kisegeret,
s betöltik a polcot!


Csanádi Imre: Levélsöprő

Köd szitál,
hull a dér,
lepörög a falevél:
földre szökik, szemétnek,
aki éri, ráléphet,-
sziszegő szél
söpri, hajtja,
hullongó hó
betakarja.


Darázs Endre: Őszi posta

Egyre-másra jönnek
a hűvös szelek,
és zsákszámra hoznak
sürgős levelet.
 
Pirosat, meg sárgát,
barnát vegyesen,
csak zöldet nem hoznak
most már egyet sem.
 


Gazdag Erzsi: Esik eső
 
Esik eső,
nagy a sár.
A kis madár
miben jár?

Nem csizmában,
cipőben,
Mezítláb jár
esőben.

Lábbelije ha volna,
Panaszosan nem szólna:

Kiscipő,
nagy cipő,
Elkelne a jó idő!
 
 
Varázsbotja nincsen neki,
de a tájat eltünteti.
Mikor leszáll, azt sem tudod,
merre van a pisze orrod.
(köd)

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése