2016. augusztus 9., kedd

Boldogkő Vára


A Zempléni-hegység egyik ék-köve Boldogkő Vára. Nem célom történetét ismertetni, vagy részletesen bemutatni a Várat, és a megtekinthető kiállításokat. (honlapjáról részletes információkat kapunk: http://boldogkovara.hu/ ) Sokkal inkább gyerekeseknek, családoknak szeretném a tapasztalataimat leírni a Várról.

A Vár a 3-as számú főút, Miskolc- Kassa közötti szakaszáról érhető el, a főúttól nem messze található. A mellékútra kanyarodva, a Hernád folyót követi az út, rendkívül kalandosan Gibárt településnél (itt egy ma is működő vízi erőművet találunk), egy élmény a gyerekeknek ez az útszakasz. A folyót elhagyva már megpillantjuk a Vár körvonalát, ahogy egy kisebb halmon, mint egy őrszem áll, mögötte a magasabb "hegyekkel". Ezután már fel-felbukkan a Vár, és kitűnő fotózási lehetőséget ad a látvány.

Előnye a Várnak, hogy nem épült egy magas hegy ormára, és a parkoló is közel van a vár bejáratához. Az őrzött parkolóig az út aszfaltozott, teljesen biztonságos. A parkolásnak díja van, de az a belépőjegy árából levonásra kerül. A vár fizetős, tekintve, hogy nem romnak minősül. Jelentős fejlesztéseket hajtottak rajta végbe az elmúlt évtizedek, évek során. Nem építették újjá, XXI. századi trendként, múltbéli pompájában, de a fejlesztések kapcsán látogatható a teljes vár: tömlöcök, kovácsműhely, őrtorony, bástyák, Gönci Barack kiállítás, kőzettani gyűjtemény, a lakóépületben történeti és ólomkatona kiállítás látható, van büfé, mosdó, ajándékboltok, és egyéb látványosságok, mint pénzverő, ágyú, szárazmalom, kút, népi mesterség bemutató, íjászkodás, kosztümös tárlatvezetés, harcászati bemutató. Sok-sok csigalépcsőn mehetünk fel a vár legmagasabb tornyába, a zászló mellé.
A várból a környező tájra csodálatos panoráma tárul a szemünk elé, számtalan szebbnél szebb fotókészítés lehetőségével!

A vár babakocsival, vagy kerekesszékkel nem járható be, talaja egyenetlen, megőrizték középkori jellegét, lépcsői szűkek, meredekek, így kisebb babákat hordozóval célszerű bevinni. Területe nem túl nagy, gyerekek kifáradás nélkül be tudják barangolni, minden négyzetméterére akad látnivaló, felfedezni való!

A belépőjegy ára ár-érték arányban teljesen reális. Hat év alatti gyerekek számára ingyenes, hétköznap engedményes a jegyár.

A várat kívülről egy gyalogösvényen meg lehet kerülni, amit nem érdemes kihagyni, mert a táj innen is meseszép, gyönyörű panoráma tárul a szemünk elé. A parkolónál egy középkori étterem működik, étkezési, fagyizási lehetőséggel.





















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése