2016. február 24., szerda

Húsvét-várás kalendáriummal és kicsit tovább gondolva

Ha van adventi naptár, és karácsonyi várakozás, akkor miért ne lehetne húsvéti kalendárium is? Sőt bármire készíthetünk kreatív naptárt, visszaszámolást: nyaralás, születésnap, szüreti mulatság, farsangi bál...
Tovább vittem a gondolataimat, amihez a Nagyobbikom adta az ötletet, minden hónapban a nagy rubrikás naptárunkba más dolgokat kreatívkodjunk minden nap: húsvét előtt tojások, bárány-nyuszi nyomda..., nyáron fagyi, napszemüveg, homokozós készlet, ősszel színes faleveleket krumplinyomdázzunk, alma-körte-szőlő rajz díszítse a rubrikákat, majd sütőtökök, boszorkányok és szellemek, Márton napja körül libácskák, az adventi időszakban a karácsony jelképei, szilveszterkor malackák, lóherék, farsangi időszakban álarcok, bohócok, lampionok... Tehát képekben jelenítsük meg az évet, az ünnepek és évszakok múlását, egy-egy időszak hosszát, a fontos dátumokat, az időjárás változását. A gyerekek is hamar megtanulják így egy év "felépítését", az egyházi és állami ünnepeinket, családi évfordulókat elhelyezik egy éven belül. Hatalmas mennyiségű és minőségű tudást tudnak így magukba gyűjteni teljesen játékos módon.
Tehát érdemes az év bármely szakában venni, akár most is (ilyenkor már leértékelve kapunk idei naptárakat!) nagy rubrikákkal rendelkező naptárt, és kezdődhet a minden napra jutó "napló-vezetés".

Ötletek a húsvéti várakozás időszakára:

Az interneten is találunk minta naptárakat.





A mi naptárunk:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése